postępowanie z zakwasem

 

Zakwas przechowuj w lodówce w zakręconym słoiku nie dłużej niż 4 dni. Dzień przed pieczeniem wyjmij, aby ogrzał się do temperatury pokojowej, po czym dodaj 6-10 łyżek stołowych mąki żytniej razowej i trochę ciepłej wody, aby po wymieszaniu całości miał konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce (~28-30st. C). Po 4-5 godzinach zakwas powinien urosnąć i powinny być widoczne w nim pęcherzyki powietrza.

 

Po każdym pieczeniu chleba powinno zostać ok. 2-3 łyżki zakwasu w słoiku, żeby był na następne pieczenie. Przechowuj go w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *